Otok Pašman

Otok Pašman proteže se usporedno s kopnenim dijelom Biogradske rivijere zatvarajući jedan od najljepših tjesnaca – Pašmanski kanal. Na prekrasnoj suncanoj obali nižu se slikovite ribarske luke s mnogo zelenila i pješčanih plaža. Redovitim trajektnim vezama Biograd na Moru – Tkon za 10 min stiže se na otok Pašman koji ima asfaltnu cestu duž čitavog otoka. Na prostoru prepunih prirodnih čudesa jedva je moguče izdvojiti dragulj od drugih blještavina. Mnogi ga ipak vide u krunu satkanoj od 147 srebrnih krhotina u jedinstvenom kornatskom arhipelagu koji se nadovezuje na otok Pašman.

Pašman je otok u zadarskom arhipelagu, od Zadra i Biograda odvojen slikovitim Pašmanskim kanalom po kojemu su, poput niske bisera, razasuti deseci malenih otočića. Morska struja koja mijenja smjer svakih 6 sati čini ovo more najčišćim na Jadranu. Na svojih 60 km2 otok nesebično pokazuje kontinuitet življenja od prapovijesti.

Ilirski gradovi, ostaci gradina, arheološki nalazi iz doba Rima, vile rustike, mozaici, kameni kip Sv. Mihovila iz 12. st. u Neviđanima i mnogi drugi povijesni spomenici. Benediktinski samostan Sv. Kuzme i Damjana na brdu Ćokovac kod Tkona na temeljima starokršćanske crkve, sagrađen u XII st. gotiziran u XIV. st., bio je poznato glagoljaško središte. Crkvu krasi gotičko raspelo s početka XV. st. Franjevački samostan Sv. Dujma u Kraju datira iz 1390., a obnovljen je 1557. godine. Ističu se renesansni klaustar, blagovaonica i muzej u kome je posebno vrijedna slika Bogorodice s malim Kristom i Ivanom Krstiteljem.

Mediteranska klima je razvila bogati svijet flore i faune, mnoge vrste ljekovitog i aromatičnog bilja, a podmorje ljubomorno čuva i sve vrste školjaka i riba hrvatskog Jadrana.

Većina od 3100 stanovnika tipičnih otočkih mjesta, kao što su Tkon, Ugrinić, Kraj, Pašman, Mali Pašman, Barotul, Mrljane, Neviđane, Dobropoljana, Banj i Ždrelac bavi se tradicionalno ribarstvom i poljodjelstvom. Vrijedni i vedri otočani u novije vrijeme bave se i turizmom, pa su razvili bogatu turističku ponudu : sobe I i II kategorije, apartmani, kuće za odmor, pansioni, auto kampovi, konobe i restorani u kojima ćete svakako kušati plodove mora i polja, ekološki zdravog otoka Pašmana.

Pašman pripada zadarskoj skupini otoka, s otokom Ugljanom je povezan mostom u prolazu Ždrelac a trajektnim vezama s Biogradom i Zadrom. Ispred otoka, u Pašmanskom kanalu koji je na mjestima širok samo 2 km, poput niske bisera su razasuti deseci otočića, područje idealno za sve vrste sportova na vodi, jedrenje i ronjenje. Morska struja na ovom dijelu mijenja smjer svakih 6 sati i tako čini ovo more među najčistijim na Jadranu. Ekološki očuvan krajolik s mnogo vrsta ljekovitog i aromatičnog bilja, vinogradi, polja i maslinici uz brojne pješčane i šljunkovite plaže pravi su izbor za one koji vole odmor daleko od vreve i buke.

Bila bi prava šteta ako ste na otoku Pašmanu da ne odete na organizirani jednodnevni izlet brodom na Kornate. Na otoku vas očekuju ljubazni domaćini koji Vam nude smještaj u privatnim apartmanima, sobama, pansionima i auto kampovima. Sa vlastitim kuhanjem ili prehranom u privatnim restoranima. Na otoku Pašmanu imate poštu, liječnika opće medicine, a u hitnim slučajevima kroz 20-30 min može se stići do bolnice u Biogradu ili Zadru.